Tuesday 26 March 2013

SKRIVEKRIDT - KRIDTSKRIVERI






Man kan skrive med kridt på mange måder.

Kridt er et unikt spor af livets historie på jorden. Det irriterende tør støv som straks blive til det klistrede mudder som dække alle bilens overflader både ind og ude.

I stedet for en eller to kraftige dinosaur knogler fundet ude i en ørken, i stedet for tusindvis af muslingskaller set på en klippe, i stedet for et helt koral rev som strækker sig over flere kilometer; i stedet for disse hverdags rester af livetys lang fortid på den blå planet har vi steder dannet af utallige, uendelige, ufattelige mængder rester af liv, nemlig kridt.
http://www.theblogismine.com/wp-content/uploads/2011/04/Electron-Microscope-Images-of-Diatoms-by-Paul-Hargreaves-03.jpg


Kridt har so mange unikke aspekter i sig selv at det er svær at bestemme hvilket der er det meste vigtige. Meste imponerende eller bemærkelsesværdige. Jeg 'skriver' her på tasteturet uden fysiske kontakt med de gode gamle blæk, blyant eller skrivekridt. Skrivekridtet som er synonymt med undervisning i klasselokaler er i virkeligheden næsten forsvundet.

Det uudholdelige skrig af kridt på en tavle er nu blevet still. Det irriterende lyd når et kridt knække lige når man skal til at understrege et vigtigt koncept vil aldrig lyd igen.

I gamle dage når jeg undervist med kridt og tavle havde jeg også kridt i hoved, bøgestaveligt sagt. Den sky af støv som var lærerens medfølger er måske ikke så savnede alligevel. 

Jeg skriver dog stadig med kridt når papir er med i projektet. Det samme kridt som er fragtet herfra i tonnesvis dukke nemlig op igen i aviser, bøger og billedblade. Kridtets hvidhed og basiske natur passer perfekt med den usynlige kornstørrelse der skal til for at danne den perfekt tilsætning i papir produktion. Så skriver vi ikke med kridt, så kan vi i stedet skrive på det.








No comments:

Post a Comment