Friday 24 May 2013

STEVNS: nej, shshsh..(stevns)

Stevns halvø ligger nær ved den danske hovedstad overaskende nær.



Alligevel, hvis man har krafter nok i benene kan man nemt bestige Stevnsfyrtårnet's spirale trappe, og kigge nord til Hvidøvre's futuristiske kraftværk og Øresundsbroen. Til trods for det er Stevns gemt fra de fleste af København's indbyggere. Heldigvis.

At vær glemt i den moderne verden er ikke nemt, men drejer om den moderne verdens to forbandelser: tid og penge. København ligger som et sort hul i centrum af den Østdanske galakse ( og man kunne lige så nemt regne Skåne ind i denne omringende sky. Et sort hul som trækker alt i nærheden til sig, og spiser det.



Sjælland, vest og nord fra København er spist. Syd fra hovedstaden er terrainen ikke lige så spiselig. Højehuser fyld med pendlere, og et landskab som ikke er så smukt, har skabt en form for buffer som på en måde skylder for kraften. Ishøj og Hundige arbejde med sydmotorvejen for at tilfredstille sorthullens sult efter de mennesker som levere tid og penge. Selfølgelig fra deres synspunkt søger disse mennesker stof fra hovedstaden, men effekten er omvendt. Alt drejer sig om den store sorte sol som ligger i centrum af deres univers. Hovedstadens effekt er sædvanlig verden over. Især i mindre lande som Danmark. Man skal være heldig for at undgå det.


Det er sandt at synspunktet er måske alt i denne sag. Men.


Stevns har nogle hemmelige våbner i kampen mod uhyret. Våben som  Østbanens begrænsede økonomi; som Køgebugtmotorvejens appetit for penge i forhold til reparation og udbredning; som økonomikrisens nedsætning af huspriser.



Med hjælp fra disse redskaber vil bredere veje, flere biler og  flere og mer dyre huser holdes væk.

 I den nærmeste fortid har forslag om at rejse hav-vindturbiner her på landet været afvist på grunden af en stor modvind fra befolkningen.

Udsæt er vi måske fra det højenergi miljø som raser omkring hovedstaden , men vi er udsæt samt med vores åben marker, piletreer, kridthus-landsbyer, gravehøje, fossiler og de brolende flintstensstrande som ligger til fods af klinter lige så hvide som dem på Møn.


(Listen er forkortede på grunden af at stedet ikke må tiltrække opmærksomhed fra sortehulen.)

 Kortet her bør bruges i dag. Ortelius' kort fra 1552 giver ikke meget info om Stevns.






No comments:

Post a Comment